flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Звіт про роботу та привітання голови Сватівського районного суду з професійним святом

04 грудня 2015, 11:23

     Традиційно своє професійне свято працівники судової системи відзначають 15 грудня. В цей день служителі Феміди отримують привітання з цієї нагоди, тому я особисто щиро вітаю колег Сватівського районного суду Луганської області з професійним святом – днем працівників суду! Нехай Вашу почесну та невтомну працю, яка повертає віру в справедливість та верховенство права, завжди супроводжує успіх та натхнення. Бажаю всім миру, оптимізму, добробуту, шани громадян та підтримки держави.          

      Незважаючи на наступаючі свята, Сватівський районний суд Луганської області невпинно працює з потрійним навантаженням. Згідно Розпорядження Вищого спеціалізованого суду  України, у зв’язку з проведення антитерористичної операції на сході України, територіальну підсудність Ленінського районного суду м. Луганська та Краснодонського міськрайонного суду Луганської області змінено на Сватівський районний суд Луганської області. Всі справи, що надходять з цих районів розподіляються на суддів Сватівського районного суду. За цей час було додано чотири штатних одиниці судді, з яких на сьогоднішній день заповнено три та наразі очікується і заповнення четвертої. Навантаженість в роботі суду, яка складається із кількості та складності справ, які надійшли до суду за 2014 та 2015 рік порівняно з попередніми роками до зміни вказаної підсудності виросла на 277,36 %, тобто практично в три  рази. Зі 100 % розглянутих справ тільки 15 % оскаржуються, з яких лише третина скасовується та направляється на новий розгляд, тобто всього 5% від розглянутих справ підлягають перегляду, а 95% рішень залишаються без змін. Це говорить про дуже високий рівень правосуддя та максимальну  ефективність та якість роботи Сватівського районного суду та довіру суспільства до правосуддя в цілому. Тим часом триває перевірка суддів судів загальної юрисдикції, як тимчасово посилений захід, передбачений Законом України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» з метою підвищення авторитету судової влади України,  довіри громадян та відновлення законності та справедливості. Тим паче, хочу додати, що голова Сватівського районного суду Луганської області не призначається вищим керівництвом суддівського корпусу, а обирається з кандидатів шляхом таємного голосування. Враховуючи вказані умови, я, як голова Сватівського районного суду, працюю на своїй посаді вже 15 років. Суддівський стаж складає 23 роки, і 6 років проходив службу в правоохоронних органах, пройшовши всі етапи свого професійного розвитку та вдосконалення за різних часів та підходів. 

Не менш цікавою для сватівчан буде інформація про продовження роботи сайту Сватівського районного суду Луганської області, діючого в межах єдиного веб-порталу «Судова влада», де можна отримати багато корисного, де висвітлюється інформація про роботу суду, про керівництво, контактні дані, часи прийому, реквізити для сплати судового збору, про призначення справ до розгляду, рух по ним, внесення їх до Єдиного державного реєстру, а також інформацію про реалізацію Закону України «Про очищення влади». В рамках судової реформи система вдосконалюється та реорганізовується, цілковито викорінюються явища корупції, політичного чи адміністративного впливу, відновлюється довіра відповідно до Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні», підвищується професійний рівень суддів за рахунок додаткового навчання в Національній школі суддів України. Якість роботи судді на даний час не є таємною, тому що на кожного суддю складається досьє. Окрім цього складено графік здачі кваліфікаційних іспитів у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України, де кожен із суддів буде проходити переатестацію з метою  підвищення професійного рівня знань.

Отже, шановні колеги, ще раз щиро вітаю вас з професійним святом! Дякую за вашу відданість і роботу. Ваша діяльність відіграє важливу роль в утвердженні принципу верховенства права та справедливості. Саме від вашої самовідданої роботи багато в чому залежить збереження в суспільстві політичної стабільності, миру та спокою, дотримання конституційних прав і свобод людини, надійний захист громадян від беззаконня. Бажаю Вам міцного здоров'я, великого людського щастя, благополуччя вам і вашим родинам. Нехай ваш високий професіоналізм, досвід та знання будуть і надалі сприяти підвищенню рівня правової свідомості та справедливості у нашому суспільстві.

Голова Сватівського районного суду Луганської області Юрченко С.О.